Due Diligence

Due Diligence


Hur mycket behöver köparen veta egentligen?

Due Diligence kan uppfattas som en omvälvande övning - speciellt om man inte är förberedd


Vad är det och varför görs det? 


En Due Diligence ('DD') är en nogran genomlysning eller företagsbesiktning av ett företag inför ett köp som görs för verifiera det som presenterats av säljarna, ex vad den underliggande intjäningen är och för att hitta potentiella risker som en ny ägare riskerar att ta på sig. Då många risker följer med aktierna* i ett företag (och inte är kopplade till någon viss person) är det viktigt att undersöka detta innan bindande avtal skrivs.


Det finns mängder av olika typer av Due Diligence, men de vanligaste som genomförs i mindre och medelstora transaktioner är:


  • Finansiell Due Diligence
  • Skattemässig Due Diligence
  • Legal Due Diligence


De två första genomförs normalt sett av en revisionsbyrå, som har speciella avdelningar som hanterar företagsförvärv och avyttringar. Den legala DD'n utförs av en adokatbyrå. Det är rekommenderat att anlita en advokaten med erfarenhet av transaktioner, då juridiken är så specialiserad - en jurist som arbetar med bouppteckningar etc. är alltså inte att rekommendera. 


Hur går en DD till? 

Rent praktiskt brukar en DD börja med ett uppstartsmöte eller samtal där alla parter (säljarna köparen och dess respektive rådgivare) deltar och bekantar sig med varandra och introducerar parterna till processen. På mötet går man igenom vilka som kommer vara inblandade i processen, dess respektive roller, hur man praktiskt ska jobba samt en preliminär tidsplan för processen. 


Efter uppstartsmötet och beroende på vad som överenskommits där, brukar rådgivarna typiskt sett skicka över en "informationsbehovslista" som listar alla dokument de vill gå igenom som en del av sin granskning. Denna lista kan uppfattas som mycket omfattande och i många fall är detta en generisk mall som ska passa de flesta företag. Typiskt sett brukar de be köparen spara ner informationen i ett digitalt "datarum" (tänk drop box fast med lite fler funktioner). 


Efter en initial granskning och analys av rådgivarna brukar dokumenten kompletteras med ett batteri av frågor och ofta efterfråga ytterligare dokumentation för att få en komplett bild. 


Det finns mycket tid att spara i den här processen och det är en god idé att gå igenom en typisk informationslista med företaget tidigt i processen för att ta fram de dokumenten troligvis kommer efterfrågas. Detta snabbar på processen och maximerar möjligheten att driva processen hela vägen i mål. Tiden brukar generellt inte ses som ens vän i försäljningsprocesser då man aldrig vet vad som kan hända med verksamheten, ekonomin eller konjunkturen ju längre tiden går.


I och med Covid-pandemin 2020 kunde man exempelvis se flera processer där köpare försökte (och i vissa fall lyckades) bryta till och med redan ingångna avtal med anledning av krisen genom att åberopa en generell klausul i köpeavtalet (s.k MAC - Material Adverse Change), ett exempel är EQT's planerade köp av Metlifecare.   



Vad gör köparen med informationen? 


Efter rådgivarnas granskning, summeras deras slutsatser i en rapport som köparen får läsa och revidera sina antaganden och bestämma sig om de fortfarande är intresserade att genomföra transaktionen. Typiskt sett kan resultatet leda till följande konsekvenser:


1. Köparen beslutar sig för att kliva av

om köparen tycker att informationen som presenterats för dem på ett materiellt sätt avviker från det som presenterats för dem, företaget helt enkelt inte ses som attraktivt efter att köparen skrapat under ytan eller om köparen hittar så graverande fakta om bolaget att de helt inte kan överblicka konsekvenserna (ex. om företaget är part i en tvist som inte kan bedömas). Detta är naturligtvis ett misslyckande för alla parter och kan undvikas om säljaren är transparent och ärlig när försäljningen planeras och potentiella risker kan diskuteras och hanteras. 


2. Köparen vill revidera ner priset

Om köparen tycker att företaget fortfarande är ett intressant förvärvsobjekt, men de i sin DD hittat saker som resulterar i att de anser att den underliggande intjäningen är lägre än vad som presenterats och som de baserat sin värdering på, kan köparen vilja sänka priset sent i processen. Exempel kan vara att en stor del av försäljningen visar sig komma från engångshändelse som kanske inte hör till företagets egentliga verksamhet, som en fastighetsförsäljning under ett år som genererar en stor reavinst. Det är förstås inte heller ett önskvärt scenario och kan också till stora delar undvikas genom att vara transparent i företagspresentationen, så att inga överaskningar dyker upp sent i processen.


3. Köparen vill skriva in ytterligare skydd i köpeavtalet

Detta skulle jag säga är mer regel än undantag och kan exempelvis komma från att köparen inte fått så mycket information de har efterfrågat i DD'n, i vilket fall det praktiskt brukar hanteras genom att garantikatalogen i överlåtelseavtalet justeras för att "röka ut" den saknade informationen. Ett exempel kan vara att det saknas något anställningsavtal på personalen, då kan säljarna få garantera att personen har den lön som företaget har uppgivit osv.


Ett annat scenario kan vara att köparenhar hittat vissa risker som kan leda till extra skatter, böter eller liknande för företaget. Det vill säga mer kända händelser men där man inte vet om det kommer falla ut eller inte. I dessa fall kan köparen vilja inkludera ett s.k skadelöshetsåtagande (eng. indemnity) där köparen i princip förbehåller sig rätten att skicka kostnaden vidare till säljaren.  


Som nämnts, kan en utförlig utvärdering av företaget innan DD-processen dras igång minimera risken åtminstånde punkt 1 eller 2 ovan (nr 3 brukar nästan alltid förekomma i varierande grad). 


* Det förekommer också att inkråmet (dvs tillgångarna) ur bolaget säljs och inte aktierna, i vilket fall många legala och skattemässiga risker kan minska. 

  

Bayswater är en oberoende rådgivare inom ägarskiften såsom företagsköp och företagsförsäljningar (M&A) med ett fokus är på ägarledda företag med en omsättning upp till ca 100 MSEK. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig till en framgångsrik försäljning!

En grundlig genomgång av företaget innan det presenteras för potentiella köpare minskar risken för att köparen av någon anledning vill sänka priset eller, i värsta fall, väljer att kliva av processen

Ladda ner vår e-bok gratis:


"En praktisk introduktion till en lyckad företagsförsäljning"