Viktigt med rimliga prisförväntningar
Värde ett ett framräknat teoretiskt värde på företaget och det finns lite olika sätt att räkna fram detta värde. För dig som har studerat ekonomi på universitet eller högskola har du troligtvis fått värdera företag enligt komplicerade matematiska modeller där uppskattade framtida kassa-flöden diskonteras med hjälp av en diskonteringsränta eller andra liknande metoder.
På aktiemarknaden brukar företag värderas som P/E tal, där olika företags värden kan jämföras utifrån priset på aktien i relation till dess vinst per aktie. För företag som växer snabbt, men inte än visar någon vinst (ex. teknikbolag i Silicon Valley) finns andra mått som ex. P/S eller priset på aktien i relation till försäljningen.
Vid privata företagsöverlåtelser är det vanligt att värdet på ett företag uppskattas i relation till sitt rörelseresultatet, uttryckt som en multipel på rörelseresultatet antingen före (EBITDA) eller efter (EBIT) avskrivningar. EBIT(DA) är en engelsk förkortning som står för Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization och anledningen till att man tittar på den här nivån i resultaträkningen och inte längre ned är att rörelseresultatet ses som ett mått på hur själva verksamheten går rent operativt medan resultatet längre ned är ett resultat av dels kapitalstruktur (räntor) och dels bokföringsmässig/skattemässig planering (ex kan ett ju företag påverka sin skatt med hjälp av bokslutsdispositioner). Kapitalstrukturen i sin tur påverkar även skatten då räntor är avdragsgilla. Då det är vanligt att kapitalstrukten ändras vid ett förvärv vill man rensa bort dessa effekter.
Vad som är en "rimlig" multipel skiljer sig från företag till företag (ex. storleken på företaget, hur tillväxten och lönsamheten ser ut etc.), branch till branch och brukar generellt röra sig upp och ned med konjunkturcyklerna. Värdet uttrycks vidare som värdet på kassa- och skuldfri basis (Enterprise Value) och brukar skrivas ut som EV/EBIT eller EV/EBITDA. Det betyder att utöver det framräknade värdet ska kompensation utgå för kassan i bolaget och avdrag ske för banklån etc.
Kan man som säljare identifiera och få till en försäljning till ett företag som man kan visa får tydliga synergier av att slå ihop två bolag kan värderingen stiga. Exempel på synergier kan vara överlappande kapacitet som kan reduceras (ex. dubbel bokföring osv).
Vilket rörelseresultat som multipeln appliceras på är en annan viktig fråga, där man brukar skilja på rapporterat rörelseresultat (dvs från företagets bokföring) och justerat/normaliserat rörelseresultat. Exempel på justeringar som man som köpare vill göra är större ägaruttag (lön) än marknadsmässigt eller kostnader som inte är relaterade till verksamheten som säljs.
Det är viktigt att ägare har rimliga förväntningar på vad som är en rimlig värdering av företaget. Ibland förekommer säljare som har letat upp något noterat företag i liknande bransch, som kanske finns i 100 länder och omsätter miljardbelopp, och utgår från att samma multipel kan appliceras direkt på deras företags resultat. Tyvärr är det ofta en rätt stor skillnad på värderingen av stora börsbolag och små privatägda bolag, vilket kan skapa stor besvikelse om inte detta diskuteras tidigt.
Ägare har också ofta en emotionell syn på sitt företag som byggts upp under många år, vilket ibland påverkar rimligheten i prisförväntan. Men rent krasst är det slutliga värdet på företaget vad någon är beredd att betala för företaget oftast utifrån hur intjäningen ser ut. Ibland ser vi även ägare som utöver värderingen vill ha extra kompensation för "varumärke", en viss tillgång eller det uppbyggda egna kapitalet, men faktum är att vid en värdering enligt ovan så ska allt som krävs för att driva verksamheten vidare på samma premisser ingå.
Bayswater är en oberoende rådgivare inom ägarskiften såsom företagsköp och företagsförsäljningar (M&A) med ett fokus är på ägarledda företag med en omsättning upp till ca 100 MSEK. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig till en framgångsrik försäljning!
Copyright © Alla rättigheter förbehållna